укр  рус 
Каталог товарів
Виберіть модифікацію товару.
Кртинка
Товар добавлено в кошик
Изображение товара
Кіл-ть:
Ціна: грн.
Разом:  грн.
Передзвоніть мені

Телефон*

* - Поля, обов'язкові для заповнення


Задати питання

Ім'я
E-mail*
Телефон
Повідомлення*
Я не робот*

* - Поля, обов'язкові для заповнення

Повідомити про наявність

Телефон*
Назва товару

* - Поля, обов'язкові для заповнення


Товар добавлено до порівняння.

Добавлено до порівняння.

Лохина. Властивості і технологія вирощування.

03.03.2019

Лохина. Властивості і технологія вирощування.

Останнім часом серед українських виробників плодоягідної продукції зростає зацікавленість до вирощування нових перспективних культур. Мабуть, серед таких культур за останні кілька років найбільше уваги отримала лохина високоросла, яку ще також називають крупноплідною американською чорницею. Адже закупівельна ціна на дикоростучу ягоду зросла за останні кілька років в 4-5 разів! Крім цього не останню роль зіграв приклад нашого сусіда - Польщі. Більше десятиліття знадобилося Польщі, щоб стати одним з ключових гравців світового ринку по вирощуванню цієї культури, який, до речі, протягом останніх півстоліття має тенденцію до зростання. Метою даної публікації є ознайомлення виробників з основними елементами технології вирощування цієї культури і її перспективами на Україні. Від імені проекту розвитку плодово-ягідного сектора в Україні висловлюємо щиру подяку експерту USAID з вирощування ягідних культур, пану Річарду Дейлу, який надав цінні поради та рекомендації, які були використані в даній статті.

Властивості. Хімічний і біологічний склад ягід американської чорниці просто вражає. У порівнянні зі звичайною голубікой у американської в ягодах вміст сухих речовин і цукрів на 30-50% більше. Сахара і кислоти спільно з пектиновими і дубильними речовинами зумовлюють чудовий смак ягід. Крім того, вони збуджують апетит і покращують роботу травного тракту.

Та з'єднання, що містяться в складі ягід лохини, надають антиоксидантну дію, що дуже ефективно при атеросклерозі, гіпертонії, ревматизмі, ангіні. Вони мають капілляро-зміцнювальний, протизапальний, жовчогінний і сечогінний ефект. В її ягодах виявлені також вітаміни і мікроелементи, що впливають на окислювальні процеси, роботу ферментів травного тракту і згортання крові.

Пектини, що містяться в плодах лохини, сприяють виведенню з організму важких металів і радіонуклідів (свинець, стронцій, кобальт, цезій та інші). Крім того, вона сама не накопичує в своїх плодах цих небезпечних елементів - продуктів промислової діяльності людини. Ці властивості лохини високорослої вельми важливі і ефективні в наших важких екологічних умовах і в зонах, що зазнали радіоактивного і хімічного зараження. Щоб поліпшити обмін речовин, пам'ять і координацію рухів, досить з'їдати по пів чашки ягід високорослої лохини в день. Існує цілий ряд інших фруктів, які сприяють поліпшенню пам'яті, запобігають старінню клітин, але такого комплексного позитивного впливу на весь організм, як у випадку споживання ягід садової лохини, не дає жоден з них. Вміщені в голубиці антиоксиданти і комплекс цілого ряду вітамінів і мінералів покращують гостроту зору, роботу травного тракту, залоз внутрішньої секреції, знижують алергічні реакції людського організму на ліки, продукти харчування та інші несприятливі фактори. Сама ж вона практично ніколи не викликає алергічних реакцій, і її можна давати навіть дітям з підвищеною чутливістю і схильністю до діатезу і алергії.

Анатомія і морфологія. Лохина - багаторічний кущ, який має добре розгалужену кореневу систему, яка, в основному, розміщується в шарі ґрунту 30-40 см. Коренева система пристосована до існування в перезволоженому субстраті з високим вмістом органічної речовини і, на відміну від більшості інших рослин, не має кореневих волосків, які відіграють важливу роль в харчуванні і водопостачанні більшості рослин. Рослина лохини має 15-18 пагонів, які відходять від коронки (кореневої шийки). Урожай формується на бруньках, які залягали в попередньому сезоні.

Господарська характеристика. Лохина високоросла - досить морозостійка рослина. Вона добре переносить зниження температури до -24 ... 30 ° С (а окремі сорти - до -40 ° С). Пагони чорниці можуть бути прямостоячі або трохи похилі - це залежить від сорту і визначає придатність останнього до механізованого збирання.

В умовах України ранні сорти лохини високорослої (Спартан, Патріот, Блуджей) можуть пошкоджуватися весняними заморозками (критична температура для періоду цвітіння 1 ° С). Середньостиглі і пізньостиглі сорти (Блустар, Дарооу, Блукроп, Блуголд) цвітуть пізніше, коли загроза пошкодження кольору низькими температурами значно менша. Лохина може формувати ягоди без перехресного запилення, проте кращий урожай виходить при можливості перехресного запилення (декілька сортів з однаковим періодом цвітіння на одній плантації) та наявності комах запилювачів. Довговічність плантації визначається рівнем догляду та зазвичай становить 40-60 років, хоча в США існують високопродуктивні насадження, яким зараз більше 60 років.

Вибір місця і підготовка грунту. У зв'язку з загрозою пошкодження цвітінню весняними заморозками для ранніх сортів потрібно вибирати ділянку з відсутністю застою холодного повітря і бажано не південної експозиції (де вегетація зазвичай починається дещо раніше). Ділянка повинна бути добре дренується, з рівнем залягання грунтових вод не ближче 50 см від поверхні грунту. Механічний склад - легкий суглинок чи супісок. Рослини погано ростуть на грунтах важкого механічного складу. Оптимальний рівень рН - 3,5 ... 5,2. Для зниження рівня рН використовують сірку. Сірка повинна бути внесена в попередньому сезоні для окислення ґрунтовими бактеріями. Лохина добре росте і плодоносить на грунтах з високим рівнем органічної речовини - за рік до посадки рекомендується посіяти сидеральні культури з подальшим закладенням зеленої маси в грунт (алкалоїдний люпин чи подвійний посів гірчиці).

Посадка. Схема посадки повинна відповідати параметрам техніки, яка буде використовуватися для догляду за насадженнями та збиранням продукції. Міжряддя можуть бути від 2,6 до 3,5 м (якщо в майбутньому планується використовувати комбайн для збирання ягід - мінімальна ширина міжрядь повинна становити 3,2 м). Відстань між рослинами може бути від 0,8 до 1,6 м. Посадку можна проводити восени і навесні. Посадку рослин проводять вручну. У попередньо підготовлені лунки рекомендується внести 5-10 л. торфу, який добре зволожують перед висадкою рослин. Якщо використовується розсада в горщиках (контейнерах) - перед посадкою обов'язково потрібно розкришити субстрат та розправити коріння рослини. Після посадки рослини ще раз добре поливають.

Зрошення. Чорниця досить вимоглива до умов зрошення. Зазвичай використовують систему крапельного зрошення - в даному випадку з'являється можливість фертигації і внесення засобів захисту для боротьби з грунтовими шкідниками. Полив дощуванням дозволяє захищати рослини від весняних заморозків і охолоджувати плантацію в жаркі літні місяці, проте при такому типі зрошення використовується значно більше води, а в період дозрівання врожаю може погіршитися товарний вигляд ягід. Рослини потребують найбільше у волозі в період цвітіння - дозрівання ягід. У цей час, за відсутності опадів, може з'явитися необхідність поливу двічі на тиждень (максимальна потреба в воді може досягати 25-40 мм на тиждень, що відповідає 250-400 куб.м / га).

Захист насадження. Беручи до уваги досвід вирощування цієї культури в інших країнах можна стверджувати, що в Україні є достатньо широкий вибір зареєстрованих засобів захисту рослин, які можуть бути використані на даній культурі в разі потреби. При любительському вирощуванні не використовується хімічний захист. Навіть якщо час від часу з'являються якісь шкідники, то їх можна зібрати і знищити, а їх присутність не в змозі суттєво вплинути на зростання кущів і на якість врожаю.

Добриво. Рослини лохини потребують порівняно в невеликій кількості елементів живлення і погано переносять підвищену концентрацію добрив. Азот потрібно вносити в аміачної формі (або карбамід - амідний азот який згодом переходить в аміачну форму). Нітратний азот рослини сприймають погано, а в підвищених дозах він має токсичний ефект. Найкращий вид азотного добрива - сульфат амонію - це добриво підвищує кислотність грунту. Норма внесення азоту на щойно посадженій плантації становить 10-25 кг / га (вносять локально в 2 прийоми), на плодоносній плантації норму підвищують до 50-70 кг / га. На грунтах, багатих органікою вона може бути занижена, на легких бідних грунтах - кілька збільшена. Фосфор - на плодоносній плантації в середньому вносять 60-80 кг / га. Калій вноситься зазвичай після вступу в повне плодоношення, норма витрати 50-100 кг / га за сезон. Як і для більшості інших ягідних культур, потрібно уникати хлориду калію та інших хлоровмісних форм калійних добрив. Мікроелементи найкраще вносити позакореневого підживленням, тому, що низький рівень рН грунту, який потрібно утримувати, блокує доступ рослини до ґрунтових запасів більшості з них.

Мульчування і обрізка. Плодоносні ряди бажано мульчувати торфом або тирсою. Краще використовувати тирсу, компостуємою протягом попереднього сезону. Можна використовувати свіжі тирсу листяних порід дерев (збільшуючи норму азотних добрив на 40-50%). Тирса хвойних порід дерев обов'язково повинні компостувати перед внесенням. Спочатку вносять 8-10 см тирси в ряди (в перший рік можна внести мульчуючий матеріал лише навколо рослин) та перемішують її з верхнім шаром грунту, а потім кожних 3-4 роки шар тирси поновлюють, щоб уникнути оголення кореневої системи. Мульчування тирсою знижує тиск бур'янів, створює оптимальний водоповітряних режим для функціонування кореневої системи.

Обрізку проводять ранньою весною, коли помітно зимове пошкодження пагонів (якщо таке мало місце). Пагони лохини з часом товстішають та утворюють латеральні плодові гілки. При такому загущенні розмір ягід зменшується і їх якість погіршується. Тому такі гілки варто видаляти. Зазвичай при обрізанні видаляють кожну шосту гілку (якщо кущ має 12 гілок, то вирізають 2 найстаріші). Також видаляють пошкоджені і заражені хворобами пагони, та гілки, які доторкаються до ґрунту. Для поліпшення якості ягід і їх розміру варто трохи прорідити плодові гілочки, на пагонах, які залишилися для плодоношення.

Збір врожаю. Збір ягід проводять від початку липня до вересня місяця (в залежності від сорту). Збір проводять раз на 7-10 днів. Рекомендується збирати урожай вранці, після випаровування роси. Продукцію відразу ж охолоджують і зберігають при температурі 0 ... + 2 ° С і відносній вологості повітря 90-95%. При дотриманні таких умов ягоди можна зберігати до 14 днів без втрати якості. При використанні деяких сортів і відповідною схемою закладання насадження можна механізувати процес збору врожаю. При цьому перші достиглі ягоди збирають вручну і реалізують на ринку свіжої продукції, а потім, при масовому дозріванні - використовують комбайн. Не слід поспішати із збиранням ягід, після придбання відповідного кольору вони повинні достигати ще щонайменше 5 днів. За цей час ягоди значно збільшують свою масу і в них підвищується вміст цукрів.

Олег Босий
Виробничий аналітик
Проект "Розвиток плодового сектора"
Міжнародна фінансова корпорація
Група Світового банку

Повернення до списку
Кошик0 Порівняння0 Задати питання