Горіх та груша як варіант вигідної комбінації
14.06.2019
Валентина Лановенко,
Президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden»
Власник органічного розсадника родини Лановенко
В Україну горіх волоський потрапив із Валахії (область Румунії), тому і має таку назву. Нині ця культура є популярною в нашій країні для закладки садів, оскільки попит на горіхи постійно зростає. Щорічний урожай волоського горіха в Україні – до 100 тис. тон, з яких більше половини експортується за кордон. Перевагою є тривалий термін зберігання продукту та прості умови пакування. Окремим напрямком є органічне вирощування.
Найбільшими виробниками волоського горіха у світі є Китай, США, Іран та Туреччина. Україна, Чилі та Європейський Союз на світовому ринку виробництва грецького горіха займають по 5%. Наша країна є четвертим великим постачальником горіхів до Європейського Союзу, поступаючись лише Молдові, Чилі та США. Майже весь обсяг волоського горіха заготовлюється в домашніх господарствах. Великих плодоносних інтенсивних садів в Україні дуже небагато. Ті, які закладалися за останні 5-10 років, зараз лише виходять на рівень повного плодоношення.
Країни-імпортери українських горіхів – Туреччина, Румунія, Ірак, В’єтнам, Франція, Болгарія та ін. Оптова світова ціна на лущений горіх в поточному 2018 р дещо знизилася, в порівнянні з попередніми – до 7-8€/кг. Однією з причин є так звані «торгові війни» між США та Китаєм, в результаті чого валова частка американського урожаю, яка мала б бути експортована до Китаю, потрапила на ринок ЄС. Екологічно чистий горіх з сертифікатом «органік» завжди коштує на 20-30% дорожче, чим звичайний, останніми роками зростають запити саме на таку продукцію. Сертифікат гарантує простежуваність та контроль як за процесом вирощування, так і переробки. Швейцарія та Німеччина є лідерами по імпорту органічної продукції, вони зацікавлені саме в органічних горіхах. Станом на 2018 р оптова ціна на очищений грецький горіх в Україні коливається в межах 5$/кг, кругляк (неочищений горіх) продається за 20-25 грн/кг.
Грецький горіх – цікавий напрямок, якщо правильно підійти до організації проекту та власне вибору посадкового матеріалу. Як показує досвід в Україні, платити за помилки дуже дорого, потрібно розуміти всі тонкощі та «підводні камені» ще до закладки саду. В інформаційних джерелах можна зустріти досить різні показники по урожайності цієї культури. Реалії України – 3-3,5 т/га з щеплених саджанців з 15го року вегетації, при загущенні 80-100 шт/га. Урожайність 8-10 т/га є можливою в більш теплому кліматі, як наприклад, італійський, з низькорослих сортів волоського горіха при загущенні 6*4м (більше 400 шт/га). Сміливці, які висаджують непристосовані сорти горіхів в Україні, бажаючи отримати обіцяну урожайність, на жаль, втрачають сади через підмерзання уже на 2-4й рік вегетації, або й пізніше.
Друге важливе питання – організація збуту. Просто вирощений горіх – це є сировина, а не готова продукція. Для ефективного продажу потрібно придбати відповідне обладнання для переробки та сортування. Власники 4-10 га саду, не об’єднуючись, не зможуть отримати достойні кошти за свій труд.
У нас також ще недостатньо розвинутий напрямок промислової переробки (настоянки на перетинках, варення із горіха, горіхова олія та інше). Адже горіх має багато лікувальних властивостей. Найбільшою цінністю є ядро: білок 22%, жири – 50-85%, вуглеводи – 13%; вітаміни групи А, В1, В2, С, Е, К, Р, РР; мінеральні речовини – кальцій, фосфор, цинк, йод, калій, залізо, азот. В Україні споживання горіха на одну людину складає приблизно 0,5-0,8 кг в рік при нормі 1,5-3,5 кг.
Передумови для вирощування грецького горіха
Грецький горіх - вологолюбива культура, здатна давати хороший урожай в південних, південно-західних та центральних теплих регіонах із зволоженими ґрунтами.
Інтенсивна технологія вирощування грецького горіха передбачає оптимальне загущення (при схемі посадки 12*10 м – 80 дерев/1 га, 10*10 м – 100 дерев/1 га) та заходи по підвищенню родючості ґрунтів (поєднання сидеральних культур та органічних добрив). Велике значення має також правильне вирощування високопродуктивного, стійкого до хвороб садивного матеріалу.
Умови для інтенсивного вирощування горіха:
• теплі, відкриті площі; пологі схили
• розміщення рядів з півночі на південь
• правильно підібрані запилювачі
• повітропроникність ґрунту – пухка земля, мульчування
• рівень ґрунтових вод – не менше 2-2,5 м.
• забезпечення захисту та живлення
Підготовка ґрунту до посадки грецького горіха
Горіховий сад потребує належної підготовки ґрунту. Нерозуміння процесів, що відбуваються в верхньому шарі ґрунту та інтенсивне використання мінеральних добрив за повної відсутності органічних призвело до зменшення родючості. Вирішення цього питання полягає в комплексному підході до ґрунту як до живого середовища, в якому існує цілісний світ мікроорганізмів, бактерій та інших живих організмів.
Застосування біопрепаратів на основі корисних мікроорганізмів стає невід’ємним компонентом в сільському господарстві. В процесі життєдіяльності бактерій в ґрунт виділяються різного складу речовини (напр. індолілоцтова кислота), які перетворюють недоступні раніше мінералізовані сполуки в доступні рослинам. Препарати на основі гриба Trichoderma мають здатність продукувати антибіотики, які пригнічують розвиток фітопатогенів. Знищуючи грибкові захворювання в ґрунті і рослинах, антибіотики блокують розвиток небезпечних хвороб ґрунту – фузаріозу, кореневої гнилі, аскохітозу, фітофторозу. Під час посадки грецьких горіхів рекомендовано полити землю та дерева розчином з біопрепаратами.
Підготовку землі до закладки саду варто здійснити заздалегідь. Готуємо ями розміром 1 м³, після посадки та поливу гарно ущільнюємо землю. Щоб дерево прижилося рівно – прив’язуємо саджанець до тимчасової опори (1-2 роки). Мульчування проводиться соломою або скошеною травою в діаметрі 1 м від стовбура дерев. Це дозволяє утримати вологу в ґрунті та покращити зимостійкість рослин.
Якщо ділянка під закладку саду грецького горіха має піщаний ґрунт, то в ямки додають перегній-сипчак (4-5-річний перегній) та глину на дно (для покращення вологоємкості). Якщо ж ґрунт важкий, то не завадить додати невелику кількість піску та перегною-сипчаку, що в свою чергу покращить повітропроникність.
Поточні витрати на догляд за садом
1. Захист від шкідників та хвороб – 6-7 обробок за сезон. Якщо використовувати біопрепарати, вартість однієї обробки складе близько 450-500 грн. Природні шкідники – горіхова міль, горіхова плодожерка, попелиця та ін. Хвороби – марсонія, бактеріоз та ін.
2. Догляд за міжряддями. Міжряддя можна тримати під паром, засіяти спеціальною садовою травою або ж висадити додаткову культуру (наприклад, грушу), з якої можна отримувати кошти на покриття поточних витрат та пришвидшення окупності проекту.
3. Формування крони. В перші 3-4 роки після посадки потрібно правильно сформувати крону дерева за допомогою обрізки та зелених (літніх) операцій.
Отже, для досягнення хорошої продуктивності грецький горіх потребує ретельного догляду, особливо в перші роки вегетації.
Сорти та урожайність
Оскільки горіховий сад – довгострокова інвестиція, вибір сортів має чи не найбільше значення. В Україні щороку вирощується близько 200 тис. саджанців. Частина посадкового матеріалу завозиться з-за кордону: в основному з Молдови. Багато пропозицій є з Італії, Франції, Туреччини, Канади. Як серед розмаїття сортів вибрати краще?
За типом плодоношення є термінальні та латеральні сорти. Термінальний (верхівковий) – це тип плодоношення, коли плоди ростуть на верхівках однорічних пагонів, утворюючи зв'язки по 2-3 горіха.
Латеральний - тип плодоношення, при якому плоди утворюються не лише на термінальних верхівках, а по всіх однорічних пагонах від середини стовбура.
Найбільший ризик при вирощуванні грецького горіха – підмерзання. Головна причина – неправильний підбір сортів. Саджанці грецького горіха української селекції, вирощені в Україні, є районованими та акліматизованими до наших ґрунтово-кліматичних умов, що є перевагою в порівнянні з імпортними саджанцями. Частина саджанців, що культивуються в Молдові, є родом з України, наприклад сорт Піщанський.
Вступ у плодоношення щеплених грецьких горіхів української/молдавської селекції починається з 4-5-го року вегетації. На 8-10 рік при належному догляді можна отримати 15-20 кг з 1 дерева – 1,2-1,6 т/1 га. На 15й рік грецький горіх вступає в повне плодоношення – 3-3,5 т/1 га (при загущеності 80 дерев/1 га).
Саджанці іноземного походження – італійські, французькі, канадські, турецькі та ін. – не встигають завершити вегетацію в наших кліматичних умовах та підготуватися до зими, що і спричиняє їх загибель. Чому українці купують ці сорти? Обіцяна урожайність 8-10 тонн, за рахунок більшого загущення. Якщо схема посадки 6*4 м, як в Італії – це 400 дерев низькорослих сортів на 1 га. Перед закладкою горіхового саду варто досконало вивчити всі особливості цього бізнесу, щоб не вийшло що в гонитві за «10 тоннами» навесні відкриється картина підмерзлого саду.
Сіянці чи щеплені горіхи?
На ряду з щепленими саджанцями волоського горіха, в Україні для закладки садів почали також активно використовувати сіянцевий матеріал. І не дарма, адже він має свої переваги. Сад, посаджений сіянцями, оминає ризики яких зазнають масиви, які посаджені щепленим садивним матеріалом. Щеплені горіхи даватимуть запланований урожай лише за наявності належного догляду та сприятливих погодніх умов. Про вислів що горіх це «культура для лінивих» варто врешті забути. На основі нашого досвіду та різних експериментів в розсадник Лановенко, можемо констатувати що сіянці є набагато стійкішими та потребують менше догляду. Найкращі результати показали ділянки створення саду за типом чистопородних лісосмуг (система Овсінського). Зимостійкість місцевих сортоформ є високою, за період 10 років не спостерігалося випадків підмерзання на досліджуваній ділянці. Обприскування проти шкідників та хвороб доцільно проводити з використанням біопрепаратів. Полив потрібен лише при посадці та декілька разів на протязі 1го року під час посадки та для створення запасу вологи на зиму. Якщо для щеплених горіхів радять відразу монтувати краплинне зрошення, то для сіянців це не потрібно. Сіянці варто використовувати для створення чистопородних лісосмуг, з можливістю ущільнення навіть до 1000-1500 шт/1 га. Це дає можливість отримати урожайність як мінімум в 3 рази більшу в порівнянні з щепленими саджанцями – на рівні 10-12 т/га. Тим більше, таке загущення пришвидшуватиме вступ у плодоношення і перші врожаї можна отримати уже в 4-5річному віці. В комбінації з грушою горіх створює захисну функцію (завдяки природнім фунгіцидам горіха) та не пригнічує ріст та розвиток плодової культури.
Комбінований сад: грецький горіх + груша
Горіховий сад є довгостроковою інвестицією, тому для покриття поточних витрат та пришвидшення окупності, в міжряддях висаджуються додаткові культури. Одним із варіантів комбінації є груша на карликових підщепах:
• вступ у плодоношення в 1-й рік вегетації (з 3-річних саджанців на карликовій підщепі Айва S-1)
• хороша сумісність горіха та груші, зниження кількості хвороб груші
• можливість конвеєрного збору урожаю (від літніх до зимових сортів)
Додаткова культура може вирощуватися в горіховому саду упродовж 10-12 років, поки горіх не розростеться та не покриє всю площу. Якщо в кожному міжрядді саду посадити 1 ряд груші на карликовій підщепі Айва S-1– це буде 1000-1250 дерев/га. Доцільніше обрати саджанці 3-річного віку, які в 1й рік вегетації почнуть плодоносити. За 4 роки груша вийде на рівень повного плодоношення – 15-18 тонн/1 га, і упродовж як мінімум 8-ми років приноситиме валовий дохід в розмірі 225-360 тис грн./га (15-20 грн/кг – оптова вартість якісних плодів груші в 2016-2018 рр).
Економічна ефективність комбінованого саду
«Грецький горіх + груша»
В даній таблиці приведені розрахунки урожайності та валового доходу комбінованого саду «Грецький горіх + груша» площею 1 га.
Джерело: складено автором
Дані, взяті за основу для розрахунків:
• Загущення грецького горіха (щепленого) – 96 шт/1 га (схема посадки 12м*8м)
• Загущення груші в комбінованому саду на 1 га – 1100 шт (один ряд в міжрядді горіха)
• Ціна реалізації груші - 20 грн/кг (з грудня), ціна грецького горіха (нелущеного) – 25 грн/кг (ціна лущеного горіха складає в середньому 5$/кг, але для цього потрібно окремо враховувати обладнання для переробки).
Як видно з таблиці, урожайність горіха починається з 5-го року і на 10-й рік складає лише 1,5 тони. Груша на 2-й рік вегетації забезпечує 1,5 тони і з 6-го року виходить на показник 12 т з 1 га (при однорядному загущенні, тобто в міжряддях горіха висаджується 1 ряд груші; можливою також є 2рядна комбінація). Точка беззбитковості такого комбінованого саду наступає на 4-й рік вегетації, практично весь дохід отримується за рахунок реалізації груші. Повна окупність проекту – з 5-го року вегетації саду (витрати на закладку комбінованого саду – близько 6 тис $/1 га).
Якщо використовувати сіянці грецького горіха з загущенням 1000-1500 шт/1 га, комбінація з грушою в міжрядді також можлива.
Сад із сіянців грецького горіха
Припустимо, що ділянка розміром 100м*100м. Двухрядна посадка з шахматним порядком – між рядами 1м, між деревами 1м. Міжряддя між полосами 10 м. На 1 га – 15 рядів*100 шт=1500 шт. «+» - сіянець горіха.
Розрахунки
Вступ у плодоношення: на 4-5 рік від посадки.
На 8 рік на дослідній ділянці було зібрано 3,5т/1га.
На 12-14 рік вегетації очікується вихід на повне плодоношення – близько 8 кг з 1 дерева: 1500 сіянців*8 кг=12000 кг (12 тон) з 1 га.
Для порівняння: урожайність з щеплених саджанців горіха – максимум 3-3,5 тони з 1 га на 15-й рік вегетації (схема посадки 100 дерев на 1 га); на 10й рік вегетації – до 1,2 тони з 1 га; вступ у плодоношення – з 5річного віку.
Переваги: полив не потрібний; сіянці є природньо стійкіші чим щеплені горіхи, немає ризику підмерзання; формуюча обрізка – при потребі. Живлення біопрепаратами та захист потрібно робити перші 2-3 роки після посадки
Варіанти продажу: полущені горіхи – 150 грн/кг (залежно від кондиції); варення з горіха; продаж перетинок; шкарлупи; компостування листя. Вартість органічних горіхів на 40-100% більша, ніж звичайних.
Валентина Лановенко,
Президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden»
Власник органічного розсадника родини Лановенко