укр  рус 
Каталог товарів
Виберіть модифікацію товару.
Кртинка
Товар добавлено в кошик
Изображение товара
Кіл-ть:
Ціна: грн.
Разом:  грн.
Передзвоніть мені

Телефон*

* - Поля, обов'язкові для заповнення


Повідомити про наявність

Телефон*
Назва товару

* - Поля, обов'язкові для заповнення


Товар добавлено до порівняння

Органічне садівництво: яких уроків не вистачає Україні

14.06.2019

Органічне садівництво: яких уроків не вистачає Україні


Вирощування органічного та конвенційного яблука – в чому різниця?

Інтенсивний сад має відповідати декільком вимогам, щоб бути дійсно продуктивним. Підщепа – карликова (напр. для яблуні М9, для груші Айва S1), це забезпечує урожайність яблук та груш на рівні від 45 т з 1 га. Перший урожай можна отримати з 2річного віку саджанців. Також обов’язкові умови – це наявність шпалери та краплинного зрошення. Загущення на 1 га – в межах 3500-6000 дерев (яблунь або груш).

Технології вирощування органічного яблука та звичайного (конвенційного) суттєво відрізняються лише щодо обприскування, живлення та догляду за прикореневою зоною. В органічному виробництві заборонено використовувати хімічні засоби захисту та мінеральні добрива. Натомість – є достатньо широкий перелік дозволених (сертифікованих) біо-препаратів українського виробництва. Також варто застосовувати феромонні пастки та корисних комах (ентомофагів). З часом в органічному саду створюється своя еко-система. Хімічні обробки вбивають як шкідників, так і корисних комах. Вартість системи захисту та живлення на 1 га яблуневого/грушевого саду коштує в межах 30 тис грн/рік (для порівняння хімічні засоби обійдуться від 2200€/га).

Для боротьби з бур’янами можна використовувати фрезу, або агроволокно в пристовбурній смузі. Гербіциди заборонені.

В цілому при правильному підході вартість вирощування органічних яблук не буде вищою, чим вирощування конвенційних.

Одна з умов закладки органічного саду – використання сертифікованих саджанців

Використання органічних саджанців (насіння) є однією із умов вирощування органічних плодів (овочів, ягід тощо). Оскільки органічні стандарти України є уніфікованими відносно вимог ЄС (для спрощення процедури експорту), потрібно враховувати всі аспекти під час планування та підготовки до вирощування органічної продукції.

На даний час в Україні зареєстрований розсадник, який пропонує саджанці плодових дерев для органічного садівництва – родинне господарство «Розсадник Лановенко». Сертифікаційний процес почався в 2015 р, через 3 роки був отриманий кінцевий документ. Попит на органічні саджанці в Україні зростає щороку. Непростою була ситуація з цінами на яблуко минулого року (1 грн – технічне яблуко, 5-6 грн – товарні, 6-12грн - експорт). Власники органічних господарств отримували значно більшу ціну за яблука, як і за продукти переробки (наприклад, вартість органічного яблучного концентрату коштує в межах 1250-1350€/т).

При вирощуванні саджанців за органічною методикою важливо дотримуватись таких принципів:

1. «Свіжа земля» - одна ділянка використовується для вирощування саджанців раз у 3-4 роки, в інший час – сидерати, або відпочиває.
2. Лише ручна праця для боротьби з бур’янами. Ніяких гербіцидів.
3. Закритий цикл вирощування – від підщепи до саджанця. Це гарантує якість садивного матеріалу та відповідність сортів.
4. Біо-препарати для обприскування саджанців проти шкідників та хвороб, використання ентомофагів (корисні комахи) – наприклад трихограма.
  
Невикористання хімії однозначно позитивно впливає на кількість та різновид корисних комах в розсаднику чи саду (особливо сонечка, які знищують попелиць та інших шкідників).

       Розсадник для саджанців – це і є та біосистема, де вирощується посадковий матеріал, який в майбутньому буде висаджений в органічному саду. Якщо рослини звикають до такого типу вирощування з самого початку, в саду не буде причин для виникнення стресу в зв’язку з новими умовами догляду. Це ж саме стосується насіння.

       В Німеччині зареєстровано всього декілька органічних розсадників, ціна на такий садивний матеріал в 1,5-2 рази вища, чим на звичайні (конвенційні) саджанці.


Фактори, що стримують розвиток органічного садівництва в Україні

Недостатня системність та кількість знань щодо технологій органічного вирощування є однією з перепон у розвитку цього напрямку в Україні. Органічне садівництво почало розвиватися не більше 5-7 років тому. Звичайно фермери, які все життя користуються хімічними засобами, а особливо їх агрономи, не сильно хочуть змінювати свої принципи догляду за садами. Нові господарства все частіше беруть студентів аграрних вузів з 3-5 курсу, які мають базові розуміння, та навчають працювати в органічному с/г.

         Минулого року була нагода відвідати органічні господарства в Німеччині. Приємно вражає що в цілому в Європі органічне садівництво розвивається останні 30-40 років. Є свій перевірений перелік біо-препаратів, принципів та розуміння чому вони цим займаються. «Їм простіше» - кажуть наші фермери, це вже не 1ше покоління європейців, які задіяні в органічному виробництві. «А що заважає нам?» До слова, органічний захист садів в Європі коштує вдвічі дорожче, чим в Україні (від 2 тис €/га). Збільшення попиту та культура споживання органік мотивують європейських фермерів розвивати цей напрямок і надалі.

        Недавно у Франції був відзнятий матеріал-розслідування про принципи вирощування яблук в традиційних господарствах та органічних. Акцент був також поставлений на самопочуття людей, які живуть біля садів та тих, хто в них працює. Стрічка мала шалений успіх і позитивно вплинула на популяризацію органічних продуктів в цій країні. Кому цікаво: «Peut-on encore manger des pommes».

        При роботі з біопрепаратами системність є надважливою. Краще працювати на випередження появи шкідників та хвороб, а не чекати поки це з’явиться в саду. Здоровий грунт/рослини забезпечать фермеру щедрий урожай та гарний прибуток.

        Офіційно в Україні зареєстровано 2500 га органічних садів, левова частка з яких це яблуневі. В Україні вже вирощуються органічні товарні яблука та сировина для подальшої переробки. І, в основному, це все експортується.

На які сорти краще звернути увагу при закладці органічних насаджень

Вибір сортів дійсно має велике значення. Якщо ми подивимося на структуру вирощування органічних яблук в ЄС, там майже 75% від загального об’єму займають звичайні сорти, не імунні (імунні – сорти, які не вражаються паршею). Тобто якщо споживачі віддають перевагу таким сортам як Голден Делішес, Джонаголд, Гала (прим. – неімунні), вони їх купуватимуть і в органік сегменті. Деякі українські фермери, не вивчивши достатньо ринок та споживача, висаджують імунні сорти, щоб дещо спростити собі роботу з вирощування. Для технічних цілей (переробка) це виправдано, щодо товарних яблук на експорт це не завжди хороший вибір. Потрібно рухатися від потреб споживачів/ринку та обирати сорти, а не навпаки. Маю сумніви що хтось із українських фермерів захоче вкласти чималу суму в просування невідомих сортів в ЄС. На рекламу нових чи клубних сортів витрачаються мільйони євро, як наприклад з сортом Пінк Леді. Тому потрібно орієнтуватися на те, що вже продається там, а не пропонувати що нам хочеться, бо це було на 2% легше у вирощуванні.

        В період з 8-10 травня 2019 р в Італії проводиться виставка MacFruit. Компанія “Pink Lady” почала пропонувати йогурти, напої та снеки з однойменним сортом. Органічні соки, сидр, пюре та джеми з яблука французького сорту “Juliet”, окрім товарних плодів, були представлені на виставці “BioFach”, що проводилася цього року в Німеччині. Якщо сорт уже є брендом, подальше його використання у розробці нових продуктів також матиме хорошу перспективу та впізнаваність з боку споживачів.

        Органік для європейців – не просто етикетка на товарах, це є стиль життя, філософія мислення та усвідомлення відповідальності щодо навколишнього середовища. «Наш клімат, землі та наші фермери, які займаються органічним виробництвом, тому що вони вірять в це, гарантують високу якість наших продуктів. Майбутнє – за органічним напрямком», - коментар одного з керівників австрійського кооперативу “Von Herzen”, де вирощуються органічні яблука та груші.
П’ятірка найбільш поширених за обсягом вирощування сортів яблук в органічному садівництві в ЄС: група сортів Гала, Голден Делішес, група сортів Джонаголд, Елстар, Топаз.

Потенціал вирощування органічних яблук в Україні


За даними FAO (Food Agriculture Organization), ринок звичайного яблука у світі щороку йде на спад. Ринок звичайного яблучного концентрату також не показує приріст останні 5 років (що було однією з причин низьких цін на технічне яблуко минулого року в Україні та ЄС). Натомість органічний ринок у світі щороку зростає на 3-5%. Споживання органічних товарних плодів, продуктів переробки, сегмент органічного дитячого харчування матимуть позитивну динаміку росту. Тільки за останні 10 років органічний ринок в ЄС зріс більше ніж у 2 рази: з 16 млрд до 35млрд$.

          Органічний ринок в Україні знаходиться на стадії формування та розвитку. Якщо порівняти його з європейським, де асортимент органік дорівнює тому що є в звичайних магазинах, то нам ще є до чого прагнути. Органічні свіжі плоди, ягоди та овочі майже не представлені в торгових мережах та спеціалізованих органічних магазинах в нашій державі.

           Вартість товарних органічних яблук в ЄС – 3,5-4€/кг, продажі зростають щороку. Фермери отримують 25-30% від роздрібної ціни. Кооперативи виробників вкладають кошти в маркетинг органічних товарів, пояснюючи як саме вирощується органічне яблуко та наскільки це корисно. Акцент робиться на родинній праці, простежуваності продукції, екологічності та підтриманні природного біорізноманіття. Частка ринку перероблених органічних яблук також зростає: пюре, соки прямого віджиму (NFC), концентрати, сушка.

         В 2017 р «яблуко свіже» увійшло в ТОП-7 товарів, експортованих з України (згідно з даними «Органік Стандарт»). В основному це сировина для подальшої переробки та органічний яблучний концентрат. Декілька компаній заклали органічні насадження для вирощування товарної продукції. В загальній структурі с/г земель в нашій державі органік займає лише 1%. За останні роки експорт конвенційного яблука постійно зростає, відкриваються нові ринки збуту. Минулого року в Україні було вирощено близько 1,5 млн тон яблук, експортовано лише 27 тис тон (1,8%). Іноземні закупівельники та споживачі відзначають що смак та аромат наших плодів є дійсно неповторним. Вибір сортів, технологій та способу вирощування яблук (органічний чи конвенційний) матимуть ключовий вплив на конкурентоздатність українських підприємств.

Валентина Лановенко


Повернення до списку