укр  рус 
Каталог товарів
Виберіть модифікацію товару.
Кртинка
Товар добавлено в кошик
Изображение товара
Кіл-ть:
Ціна: грн.
Разом:  грн.
Передзвоніть мені

Телефон*

* - Поля, обов'язкові для заповнення


Задати питання

Ім'я
E-mail*
Телефон
Повідомлення*
Я не робот*

* - Поля, обов'язкові для заповнення

Повідомити про наявність

Телефон*
Назва товару

* - Поля, обов'язкові для заповнення


Товар добавлено до порівняння.

Добавлено до порівняння.



Шовковиця. Властивості та агротехніка.

30.09.2016

Шовковиця — дерево, яке буває дво- або однодомним. Його плід — соковита їстівна несправжня кістянка-ягода циліндричної форми різних кольорів: чорна, біла, червона. В культурних сортів ягода виростає до 5 см. Рослина швидкоросла, дуже гарна й довголітня (живе до 200-300 років), невибаглива, може рости на будь-яких, навіть засолених ґрунтах, хоча надає перевагу супіщаним і суглинковим, має дуже тверду й пружну цінну деревину. В багатьох регіонах шовковицю вирощують задля цінних і смачних плодів, урожай яких з одного дорослого дерева досягає в окремих випадках навіть 300 і більше кілограмів.

Усього є понад 20 видів цієї рослини, що розповсюджені на Кавказі, в Росії, Східній, Південно-Східній Азії, Індії, Африці й Америці. В Нагорному Карабаху шовковицю називають «шах-туте» — цар-ягода. Шовковиця здавна має повагу і любов в Україні як годувальниця й універсальна цілителька. Зазвичай її садили вздовж доріг і сільських вулиць, на майданах і на межах земельних ділянок. У Києві досі збереглася назва однієї з вулиць — Шовковична. В Україні поширені три види шовковиці — біла, чорна й червона американська.

Дерева білої шовковиці досить високі, з розлогою кроною, плоди дуже солодкі (містять понад 20% цукрів). Садівникам, які хочуть вирощувати плодову шовковицю, треба мати на увазі, що в білої шовковиці плоди можуть бути і білими, і кремовими, і червоними, і синіми, і майже чорними. Тому їх легко переплутати з плодами чорної шовковиці. Проте дерева цих двох видів відрізняються: у білої - колір стовбура і гілок сірий, а також вони є товстішими. Кора чорної шовковиці має червоно-буре забарвлення, а плоди — тільки чорні, солодко-кислі, смачні й запашні. Крім того, врожайність чорної шовковиці набагато вища, ніж білої. Американська червона шовковиця має винятково червоні плоди, що, як і в чорної, соковиті, кисло-солодкі, але в Україні цей вид розповсюджений мало.

Шовковицю розмножують насінням, щепленням, зеленими і здерев’янілими живцями, відводками. З насіння, як правило, вирощують білу шовковицю, використовуючи її як підщепу для чорної. При розмноженні насінням сортів або відібраних форм чорної шовковиці їх властивості передаються не повністю, а частина рослин виростає тільки з чоловічими квітками. Щепленням і окуліруванням розмножують культурні сорти, для чого використовують вегетативні, подовжені пагони з великим листям і добре сформованими бруньками. В нашому регіоні щеплення проводять тільки влітку — від 15—20 липня до середини серпня на висоті 10—25 см. Можна прищеплювати й живцями в крону дерева тим же способом, що і в інших плодових дерев.

Як уже йшлося, шовковиця — рослина невибаглива до ґрунту, але не відмовиться і віддячить стабільними й високими врожаями, якщо ґрунт буде глибоко структурований, підживлений і без застою води. Підживлювати ґрунт під шовковицею можна до середини літа, а в другій його половині від підживлення і поливу треба утриматись. Останнім часом плодову шовковицю вирощують з високим (1,2 м) і низьким (0,5 м) штамбами і кулеподібною кроною заввишки до 4 м. Площа живлення — 4х4 і 4х5 метрів. На бідних ґрунтах бажано внести в яму відро перегною. Висаджувати саджанці (сажанці) шовковиці рекомендують восени та навесні. З декоративною метою використовують чоловічі екземпляри, які швидко ростуть, мають густу щільну крону, що добре формується.

Посадіть саджанець (сажанець) шовковиці, хто цього ще не зробив. Це довговічне і гарне дерево ще багато-багато років для ваших дітей, онуків і правнуків буде чудовою домашньою аптекою, адже шовковиця має і неабиякі лікувальні властивості.

Шовковиця – надзвичайно корисна лікарська рослина. Її лікувальні властивості були відомі ще у біблійські часи. В плодах містяться вітаміни В1, В2, С, РР, каротин, органічні кислоти, ефірні олії та ін. Цінні плоди і тим, що містять у собі вуглеводи (глюкоза, фруктоза, сахароза) та солі заліза. Ягоди, листя, кору та коріння застосовують при анемії, гастритах, ентеритах, колітах, гепатитах, холециститах, міокардіодистрофії, бронхітах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, гіпертонічній хворобі, кашлі, нирковій недостатності та імпотенції. Також використовують  при лікуванні важких захворювань – цукрового діабету, водянки, гіпофункції нирок, серцево-судинних захворювань. Плоди шовковиці мають кровоочисну властивість, нормалізують порушений обмін речовин. Ягоди рекомендують при ожирінні, при атрофії зорового нерва, мають жарознижувальну, протизапальну і заспокійливу дію.

Раїса КОВАЛЬОВА
Оксана ОСТАПКЕВИЧ
oksana@vilne.org.ua

Повернення до списку
Кошик0 Порівняння0 Задати питання