укр  рус 
Каталог товарів
Виберіть модифікацію товару.
Кртинка
Товар добавлено в кошик
Изображение товара
Кіл-ть:
Ціна: грн.
Разом:  грн.
Передзвоніть мені

Телефон*

* - Поля, обов'язкові для заповнення


Задати питання

Ім'я
E-mail*
Телефон
Повідомлення*
Я не робот*

* - Поля, обов'язкові для заповнення

Повідомити про наявність

Телефон*
Назва товару

* - Поля, обов'язкові для заповнення


Товар добавлено до порівняння.

Добавлено до порівняння.



Чорниця(Голубіка, Лохина).

30.09.2016

Останнім часом серед українських виробників плодовоягідної продукції зростає зацікавленість до вирощування нових перспективних культур. Мабуть серед таких культур за останні декілька років найбільше уваги отримала лохина високоросла, яку ще також називають великоплідною американською чорницею. Адже закупівельна ціна на дикоростучу ягоду зросла за останні декілька років в 4-5 разів! Крім цього не останню роль зіграв приклад нашого сусіда - Польщі. Більше десятиліття знадобилося Польщі, щоб стати одним з ключових гравців світового ринку по вирощуванню цієї культури, який, до речі, на протязі останніх півстоліття має тенденцію до зростання.

Метою даної публікації є ознайомлення виробників з основними елементами технології вирощування цієї культури та її перспективами на Україні. Від імені проекту розвитку плодовоягідного сектору в Україні висловлюємо щиру подяку експерту USAID з вирощування ягідних культур, пану Річарду Дейлу, який надав цінні поради та рекомендації, що були використані в даній статті.

Властивості. Хімічний і біологічний склад ягід американської чорниці просто вражає. В порівнянні із звичайною чорницею в американської в ягодах вміст сухих речовин і цукрів на 30-50 % більше. Цукри і кислоти спільно з пектиновими і дубильними речовинами обумовлюють чудовий смак ягід. Крім того, вони збуджують апетит і покращують роботу травного тракту. Речовини і сполуки, що містяться у складі ягід чорниці, надають антіоксидантну дію, що вельми ефективно при атеросклерозі, гіпертонії, ревматизмі, ангіні. Вони мають капіллярозміцнюючий, протизапальний, жовчогінний і сечогінний ефект. У її ягодах виявлені також вітаміни і мікроелементи, що впливають на окислювальні процеси, роботу ферментів травного тракту і згортання крові. Пектини, що містяться в плодах чорниці, сприяють виведенню з організму важких металів і радіонуклідів (свинець, стронцій, кобальт, цезій та інші). Крім того, вона сама не нагромаджує в своїх плодах цих небезпечних елементів - продуктів промислової діяльності людини. Ці властивості чорниці високорослоі вельми важливі і ефективні в наших важких екологічних умовах і в зонах, що піддалися радіоактивному і хімічному зараженню. Щоб поліпшити обмін речовин, пам’ять і координацію рухів, досить з’їдати по півчашки ягід високорослої чорниці в день. Існує цілий ряд інших фруктів, які сприяють поліпшенню пам’яті, запобігають старінню клітин, але такого комплексного позитивного впливу на весь організм, як в разі вжитку ягід садової чорниці, не дає жоден з них. Антиоксиданти, що містяться в чорниці, і комплекс цілого ряду вітамінів і мінералів покращують гостроту зору, роботу травного тракту, залоз внутрішньої секреції, знижують алергічні реакції людського організму на ліки, продукти харчування і інші несприятливі чинники. Сама ж вона практично ніколи не викликає алергічних реакцій, і її можна давати навіть дітям з підвищеною чутливістю і схильністю до діатезу і алергії.

Анатомія та морфологія. Чорниця - багаторічний кущ, що має добре розгалужену кореневу систему, яка, в основному, розміщується в шарі ґрунту 30-40 см. Коренева система пристосована до існування у перезволоженому субстраті з високим вмістом органічної речовини та, на відміну від більшості інших рослин, не має кореневих волосків, що відіграють важливу роль у живленні та водопостачанні більшості рослин.

Рослина чорниці має 15-18 пагонів, що відходять від коронки (кореневої шийки). Урожай формується на бруньках, що заклались в попередньому сезоні.

Господарська характеристика. Чорниця високоросла - досить морозостійка рослина. Вона добре переносить зниження температури до -24...30°С (а окремі сорти - до -40°С). Пагони чорниці можуть бути прямостоячі чи дещо пониклі - це залежить від сорту та визначає придатність останнього до механізованого збирання.

В умовах України ранні сорти Чорниці високорослої (Спартан, Патріот, Блуджей) можуть пошкоджуватись весняними заморозками (критична температура для періоду цвітіння 1°С). Середньостиглі та пізньостиглі сорти (Блустар, Дарооу, Блукроп, Блуголд) цвітуть пізніше, коли загроза пошкодження цвіту низькими температурами значно менша.

Чорниця може формувати ягоди без перехресного запилення, проте кращий урожай отримується при можливості перехресного запилення (декілька сортів з однаковим періодом цвітіння на одній плантації) та наявності комах запилювачів. Довговічність плантації визначається рівнем догляду та зазвичай становить 40-60 років, хоча в США існують високопродуктивні насадження, яким зараз більше 60 років.

Вибір місця і підготовка грунту. В зв’язку з загрозою пошкодження цвіту весняними заморозками для ранніх сортів потрібно вибирати ділянку з відсутністю застою холодного повітря та бажано не південної експозиції (де вегетація зазвичай розпочинається дещо раніше).  Ділянка має бути добре дренована, з рівнем залягання ґрунтових вод не ближче 50 см від поверхні грунту. Механічний склад - легкий суглинок чи супісок. Рослини погано ростуть на грунтах важкого механічного складу. Оптимальний рівень рН - 3,5...5,2. Для зниження рівня рН використовують сірку. Сірка має бути внесена в попередньому сезоні для окислення ґрунтовими бактеріями. Чорниця добре росте і плодоносить на грунтах з високим рівнем органічної речовини - за рік до посадки рекомендується посіяти сидеральні культури з послідуючою заробкою зеленої маси у грунт (алкалоїдний люпин чи подвійний посів гірчиці).

Посадка. Схема посадки має відповідати параметрам техніки, що буде використовуватись для догляду за насадженнями та збиранням продукції. Міжряддя можуть бути від 2,6 до 3,5 м (якщо в майбутньому планується використовувати комбайн для збирання ягід - мінімальна ширина міжрядь має становити 3,2 м). Відстань між рослинами може бути від 0,8 до 1,6 м. Посадку можна проводити восени та навесні. Висаджування рослин проводять вручну. В заздалегідь підготовлені лунки рекомендується внести 5-10 торфу, який добре зволожують перед висаджуванням рослин. Якщо використовується розсада в горщиках (контейнерах) - перед посадкою обов’язково потрібно розкришити субстрат та розправити коріння рослини. Після посадки рослини ще раз добре поливають.

Зрошення. Чорниця досить вимоглива до умов зрошення. Зазвичай використовують систему крапельного зрошення - в даному випадку з’являється можливість фертигації і внесення засобів захисту для боротьби з ґрунтовими шкідниками. Полив дощуванням дозволяє захищати рослини від весняних заморозків та охолоджувати плантацію в жаркі літні місяці, проте при такому типі зрошення використовується значно більше води, а в період дозрівання врожаю може погіршитись товарний вигляд ягід. Рослини потребують найбільше вологи в період цвітіння - дозрівання ягід. В цей час, за відсутності опадів, може з’явитись необхідність поливу двічі на тиждень (максимальна потреба у воді може сягати 25-40 мм на тиждень, що відповідає 250-400 куб.м/га).

Захист насадження. Беручи до уваги досвід вирощування цієї культури у інших країнах можна стверджувати, що в Україні є достатньо широкий вибір зареєстрованих засобів захисту рослин, що можуть бути використані на даній культурі у разі потреби. При любительському вирощуванні не використовується хімічний захист. Навіть якщо час від часу з’являються які-небудь шкідники, то їх можна зібрати і знищити, а їх присутність не в змозі суттєво вплинути на ріст кущів і на якість урожаю.

Підживлення. Рослини чорниці потребують порівняно невеликої кількості елементів живлення та погано переносять високий вміст добрив. Азот потрібно вносити в аміачній формі (або карбамід - амідний азот який з часом переходить в аміачну форму). Нітратний азот рослини сприймають погано, а в підвищених дозах він має токсичний ефект. Найкращий вид азотного добрива - сульфат амонію - це добриво підвищує кислотність грунту. Норма внесення азоту на щойно посадженій плантації становить 10-25 кг/га (вносять локально в 2 прийоми), на плодоносній плантації норму підвищують до 50-70 кг/га. На ґрунтах, багатих органікою вона може бути занижена, на легких бідних ґрунтах - дещо збільшена. Фосфор - на плодоносній плантації в середньому вносять 60-80 кг/га. Калій вноситься зазвичай після вступу у повне плодоношення, норма витрат 50-100 кг/га за сезон. Як і для більшості інших ягідних культур, потрібно уникати хлориду калію та інших хлорвмісних форм калійних добрив. Мікроелементи найкраще вносити позакореневим підживленням, тому, що низький рівень рН грунту, який потрібно утримувати, блокує доступ рослини до ґрунтових запасів більшості з них.

Мульчування та обрізка. Плодоносні ряди бажано мульчувати торфом чи тирсою. Краще використовувати тирсу, компостовану на протязі попереднього сезону. Можна використовувати свіжу тирсу листяних порід дерев (збільшуючи норму азотних добрив на 40-50%). Тирса хвойних порід дерев обов’язково має компостуватися перед внесенням. Спочатку вносять 8-10 см тирси в ряди (в перший рік можна внести мульчуючий матеріал лише навколо рослин) та перемішують її з верхнім шаром грунту, а потім кожних 3-4 роки шар тирси поновлюють, щоб уникнути оголення кореневої системи. Мульчування тирсою знижує тиск бур’янів, створює оптимальний водноповітряний режим для функціонування кореневої системи.

Обрізку проводять ранньою весною, коли помітне зимове пошкодження пагонів (якщо таке мало місце). Пагони чорниці з часом товстішають та утворюють латеральні плодові гілки. При такому загущенні розмір ягід зменшується і їх якість погіршується. Тому такі гілки варто видаляти. Зазвичай при обрізці видаляють кожну шосту гілку (якщо кущ має 12 гілок, то вирізають 2 найстаріші). Також видаляють пошкоджені та заражені хворобами пагони, та гілки, які доторкаються грунту. Для покращення якості ягід та їх розміру варто дещо проріджувати плодові гілочки, на пагонах, що залишились для плодоношення.

Збирання врожаю. Збирання ягід проводять від початку липня до вересня місяця (в залежності від сорту). Збір проводять раз на 7-10 днів. Рекомендується збирати врожай вранці, після випаровування роси. Продукцію відразу ж охолоджують та зберігають при температурі 0...+2°С та відносній вологості повітря 90-95%. При дотриманні таких умов ягоди можна зберігати до 14 днів без втрати якості. При використанні деяких сортів та відповідній схемі закладання насадження можна механізувати процес збирання врожаю. При цьому перші дозрівші ягоди збирають вручну та реалізують на ринку свіжої продукції, а потім, при масовому дозріванні - використовують комбайн. Не слід  поспішати із збором ягід, після набуття відповідного кольору вони повинні стигнути ще по меншій мірі 5 днів. За цей час ягоди значно збільшують свою масу і в них підвищується вміст цукрів.

Олег Босий
виробничий аналітик
Проект “Розвиток плодовоягідного сектора”
Міжнародна фінансова корпорація
Група Світового банку

Повернення до списку
Кошик0 Порівняння0 Задати питання